Toen ik na ging denken wie ik als eerste kon benaderen voor de rubriek ‘Bourgondiër van de maand’, kwam ik al snel uit bij Barbara Dijkgraaf, door vrienden en bekenden ook wel Babs genoemd. Er is bijna niemand bij wie ik zoveel lekkere eetfoto’s op haar Facebook-pagina voorbij zie komen als bij haar. En dat eten heeft ze meestal zelf gemaakt. “Ik draai m’n hand nergens meer voor om.”

Vroeger, zo vertelt Barbara, lustte ze niks. Haar moeder had een delicatessenzaak, haar broer werd kok, maar zij moest er niet veel van hebben, al dat ‘rare’ eten. Dat is nu wel anders. Ze kookt veel en graag. “Ik ben eten echt gaan waarderen en vind het echt heel erg leuk om zelf te koken.” Daar waar ze voorheen nog vaak uit eten ging, nodigt ze vrienden nu net zo graag bij haar en haar man Jeanfillipe thuis uit. “Het maakt me niet uit of er twee mensen komen eten of tien. Daar draai ik m’n hand niet voor om.” Het vele koken heeft geleid tot een aantal ‘signature dishes’: gebakken ganzenlever, carpaccio, apple tartin en eendenborst zijn een paar van de recepten waar Babs bekend om staat bij degenen die ooit bij haar zijn aangeschoven.

Het wordt al snel duidelijk dat eten en drinken de centrale rol speelt in het Bourgondische leven van Babs, die in het dagelijks leven als nagelstyliste werkt. “Voor mij is Bourgondisme wel echt eten en drinken. Natuurlijk gaat het om samen zijn, maar als je samen bent, komt er nou eenmaal bijna altijd eten en drinken bij.”

Wat is voor jou zeker aanwezig in food heaven?
“Champagne (“ik ben echt een bubbeltjesmens”) en gebakken ganzenlever.”

Beste restaurant waar je ooit gegeten hebt?
“Dynasty in de Reguliersdwarsstraat in Amsterdam. Daar klopt alles.”

Alles smaakt beter met?
“Drank.”

Als je nog maar 10 euro in je portemonnee had, waar zou je het dan aan uitgeven?
“Eten en drinken. Ook van goedkopere producten kun je iets moois maken.”

Wat is voor jou dé Bourgondische stad?
“Den Bosch, zonder twijfel. Die stad heeft ten eerste een enorm aanbod aan restaurants, maar het is er ook gewoon hartelijk en gezellig. Als ik ergens anders Bosschenaren tegenkom, zoals op vakantie of laatst tijdens een weekendje in Giethoorn, merk je het meteen.”

Als je nu een weekje weg zou mogen, waar zou je heen gaan?
“Waarschijnlijk wordt het dan Spanje. Daar zijn eigenlijk alleen maar leuke plaatsjes. Mijn tip: laat je rondleiden door een local, dan zie en proef je nog veel meer!”

Met welke beroemdheid zou jij wel een Bourgondische avond willen beleven?
“Patty Brard of Gordon. Ik denk dat zij eten en drinken ook heel erg waarderen en dat je heel erg met hen kunt lachen.”